Leestijd: 2 Min.

Wat is een sitemap en waarom is een sitemap belangrijk?

Een sitemap heeft alles te maken met je pagina en de bestanden die ervoor nodig zijn om een goede pagina te laten zien. Het is niet iets wat de bezoeker van jouw pagina meteen zal zien maar voor de bouwer ervan is het zeker iets wat belangrijk is. Toch gaan wij je er iets meer over vertellen zodat jij begrijpt wat het is.

Wat is een sitemap?

Je hebt een lijst van URL’s van je website. Het overzicht van al die pagina’s bij elkaar noemen ze een sitemap. Deze sitemap kun je vergelijken met een inhoudsopgave zoals je bijvoorbeeld vaak ziet in een boek. Het bestandje robots.txt en je sitemap werken samen met elkaar. Voor zoekmachines maakt dit het makkelijker om op een volledige en snelle manier je website te kunnen indexeren. Al de ontwerpen die er gemaakt zijn en de pagina’s die worden in de sitemap aangegeven.

Hoeveel sitemaps zijn er?

Van de sitemaps zijn er twee verschillende. Een ervan is er voor de zoekmachines en de andere is er voor de bezoekers. De HTML-sitemap is er voor de bezoekers op jouw pagina al zullen die er zelf geen notie van hebben. Je vindt de link van deze sitemap op je website in de footer. De footer is het onderste deel van je website.

Waar is de HTML-sitemap voor bedoelt?

Deze sitemap is ervoor bedoelt om je bezoekers te helpen bij het navigeren op de website. Wanneer je een website hebt die uit veel pagina’s bestaat en waar veel content op staat dan is het zeker aan te raden een HTML-sitemap te hebben.

Waar is de XML-sitemap voor?

Deze sitemap is er speciaal voor de zoekmachines. De XML-sitemap geeft een algeheel overzicht van al de op jouw website gepubliceerde content maar geven ook aan hoe dat zoekmachines er het beste op terecht kunnen komen. De XML-sitemap helpt dus om zoekmachines sneller te kunnen indexeren.

Waarom is het zo belangrijk een sitemap te hebben?

Je wilt met je pagina zo goed mogelijk gevonden worden door de zoekmachines. Dit kan door middel van een sitemap. Dit maakt dan ook een sitemap erg belangrijk. Eigenlijk moet je de sitemap zien als het menu van je website waar de zoekmachine doorheen gaat zoeken wanneer er een zoekfunctie gebruikt wordt door iemand.

Het belang van robots.txt

Het bestandje robots.txt is voor een website met sitemaps ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat de zoekmachines jouw website gaat crawlen. Een crawler is een klein stukje van de software wat de vorm van een robot of een spin heeft en jouw website analyseert. Het gaat het hele internet af om te zoeken naar nieuwe pagina’s. Zo heeft iedere zoekmachine zijn eigen crawler.

Het is dus erg belangrijk dat jij dat stukje robots.txt ook hebt zodat je goed gevonden kunt worden door de zoekmachine crawler. Jij wilt natuurlijk ook goed vindbaar zijn door de zoekmachines wanneer er wordt gezocht op bepaalde woorden door zoekmachinegebruikers. Deze woorden noemen we ook wel zoekwoorden.

Ben je benieuwd op welke punten jouw website beter kan?
Plan nu een gratis Check-up in!

Anderen bekeken ook

Sharing would be great!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vertel ons over je project!

Fotografie
Name
Name
Eerste
Last
Sign Up For the Newsletter
[]
1 Step 1
Previous
Next

By submitting this form I agree to the Terms and Conditions and Privacy Policy, including the transfer of data to the United States. By sharing your email, you also agree to receive occasional information related to services, events, and promotions from Kinsta. You’re free to unsubscribe at any time.