Wat is backlinking en hoe maak je hier gebruik van voor een betere score in Google
Leestijd: 4 Min.

Wat is backlinking en hoe kun je scoren?

Wat is backlinking en hoe maak je hier gebruik van voor een betere score in Google?

Waarschijnlijk heb je wel eens van backlinks gehoord maar weet je niet precies wat dat zijn. Eenvoudig uitgelegd zijn backlinks linkjes die van een andere website naar jouw eigen website verwijzen. Voor zoekmachines zijn backlinks belangrijk. Ze helpen namelijk om te bepalen hoe populair jouw eigen website is. Hoe meer backlinks er gebruikt worden, hoe meer aanbevelingen jouw website van andere websites zal krijgen.

Waarom backlinks zo belangrijk zijn

Wil je weten waarom backlinks ook voor jouw website belangrijk zijn, dan is het belangrijk dat je weet wat het nut van backlinks nou precies is. Het verzamelen van backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd.

Hierdoor kan de domein autoriteit van je website worden verhoogd. En hoe hoger die is, hoe belangrijker je website in de ogen van zoekmachines zal zijn. Wil je dus graag je autoriteit verhogen, dan heb je daarvoor goede backlinks nodig.

Hoe weet je wat een goede backlink is?

Wil je gaan beginnen met het verzamelen van backlinks op je website, dan zijn er een paar factoren waar je goed rekening mee dient te houden. Om te beginnen is het belangrijk dat de backlinks die je gebruikt relevant zijn.

Stel je voor dat je een klusbedrijf hebt. Dan wil dit zeggen dat de link van een ander klusbedrijf een stuk relevanter is dan die van bijvoorbeeld een slagerij. Zoek dus altijd naar backlinks van websites die in dezelfde sector zitten als jouw bedrijf.

Nog een belangrijk punt bij het verzamelen van backlinks is dat deze op een zo natuurlijk mogelijke manier verzameld moeten zijn. Dit blijkt in de praktijk heel erg lastig te zijn. Wat bij linkbuilding dus ontzettend belangrijk is, het moet op een zo natuurlijk mogelijke manier gedaan worden.

Wat bij een goede backlink in heel veel gevallen vergeten wordt is de ankertekst. Een ankertekst is een woord of een stukje tekst waar een link achter geplaatst wordt. Door hierop te klikken wordt de bezoeker naar de betreffende website gelinkt.

Wat is een ideale backlink?

De ideale backlink voor jouw website is er een die van je concurrent afkomstig is. Je zult je nu vast afvragen hoe dat dan precies zit. Vanwege de algoritmes van zoekmachines is de belangrijkste rol weggelegd voor websitecontent.

Om even een voorbeeld te noemen: De grote colamerken Coca en Pepsi zouden in een ideale situatie naar elkaars website toe moeten linken. Dit komt omdat het allebei grote namen zijn en ze zitten ook nog eens in dezelfde sector.

Stel je voor dat je zelf een maker bent van frisdrank. Hoe trots zou je zijn als jouw frisdrank een positief review krijgt van een bekend merk zoals Coca-Cola of Pepsi? Dit is dus de reden dat backlinks van bedrijven in jouw branche belangrijk zijn.

Hoe kom je aan backlinks?

Om aan goede backlinks te komen voor je website zijn er een aantal verschillende manieren:

  • Het plaatsen van backlinks op blogs die op andere websites staan
  • Interessante teksten schrijven waar door anderen graag naar toe gelinkt wordt
  • Links verkrijgen via social media
  • Links met andere webmasters ruilen
  • Links kopen

Welke strategie gebruik je?

Ga je gebruik maken van linkbuilding dan is het om te beginnen belangrijk dat er goede teksten voor op je website geschreven worden. Hierbij is het belangrijk dat deze teksten gaan over de door jou aangeboden producten en/of diensten.

Het is daarnaast verstandig om ervoor te zorgen dat de teksten niet te lang zijn. Ideaal kies je voor een tekst van rond de 500 woorden. Deze teksten dienen op de juiste manier geschreven te zijn en dus de door je doelgroep gebruikte zoekwoorden te bevatten.

Daarnaast is het belangrijk dat deze teksten origineel zijn. In deze teksten worden backlinks aangebracht naar de website die jij hoger in de zoekmachines wilt hebben. Vervolgens worden deze teksten op websites geplaatst die passen bij de sector waarin jij actief bent.

Wat je niet moet doen als je backlinks gaat gebruiken

Pas je verkeerde backlinkinstellingen toe op je website, dan kan dit ervoor zorgen dat Google je een flink stuk lager in de zoekmachines zet. Dit heeft tot gevolg dat je bedrijf dus niet meer te vinden is. Voorkom tijdens linkbuilding dus dat je grote fouten maakt.

Wat je zeker moet voorkomen is dat er naar jouw website wordt verwezen door links die totaal niet relevant zijn. Andersom geldt dit ook, het is zeker niet de bedoeling dat er op jouw website naar sites wordt gelinkt die totaal niet relevant zijn.

Tegenwoordig ontkom je er als ondernemer zijnde niet aan om online duidelijk zichtbaar te zijn. Ben je op het internet niet goed en makkelijk te vinden, dan zullen je concurrenten je al snel een flink stuk voor zijn.

Door alleen een website te bouwen ben je niet zomaar te vinden in de zoekmachines. Wil je jouw bedrijf onderscheiden van dat van je concurrent, dan wil je graag zo hoog mogelijk scoren in de zoekmachines en zo eenvoudig door je doelgroep gevonden worden.

En eigenschap van zoekmachines en dan met name Google is dat ze hun best doen om de beste websites de hoogste posities te geven. En net als jij willen ook andere bedrijven natuurlijk graag zo hoog mogelijk in Google eindigen.

Over het algemeen wordt dit op de juiste manier gedaan, maar er wordt ook wel eens vals gespeeld. Google doet er met de algoritmes alles aan om ervoor te zorgen dat valsspelers die zich hieraan schuldig maken snel opgespoord kunnen worden.

Mocht dit bij jou het geval zijn en word je gepakt, dan zal dit vervelende gevolgen hebben voor je website. In het beste geval resulteert het in een slechtere positie. In het ergste geval kan het zelfs voorkomen dat je website uit de zoekresultaten verwijderd wordt.

Zowel het kopen als het verkopen van backlinks kan door zoekmachines worden gezien als onwenselijk. Maak je dus gebruik van veel backlinks die niet relevant zijn, dan kan dit je zoekresultaten nadelig beïnvloeden.

Ben je benieuwd op welke punten jouw website beter kan?
Plan nu een gratis Check-up in!

Anderen bekeken ook

Sharing would be great!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vertel ons over je project!

Sign Up For the Newsletter
[]
1 Step 1
Previous
Next

By submitting this form I agree to the Terms and Conditions and Privacy Policy, including the transfer of data to the United States. By sharing your email, you also agree to receive occasional information related to services, events, and promotions from Kinsta. You’re free to unsubscribe at any time.