Leestijd: 4 Min.

Hoe kan je een passief inkomen opbouwen?

Je kunt een passief inkomen opbouwen op verschillende manieren. Een passief inkomen kan praktisch zijn wanneer je even niet kunt werken of wilt werken. Je zit dan niet meteen zonder inkomsten. Je kunt het zien als een kleine spaarpot die je op het juiste moment kunt aanspreken. Beleggen is een van de manieren om een passief inkomen op te bouwen. Hoe het werkt, dat leggen wij je uit.

Waarom een passief inkomen opbouwen?

Een passief inkomen opbouwen kan voor iedereen interessant zijn. Zeker als je minder afhankelijk wilt zijn van directe arbeid of als je meer tijd thuis wilt doorbrengen. Dat kan al een reden zijn om een passief inkomen op te bouwen. Een andere reden om te denken aan een passief inkomen kan zijn dat je het pensioen wilt aanvullen zodat je vroeger met pensioen kunt gaan. De volgende redenen kunnen je ook je ervoor laten kiezen.

  • Je hebt moeite om je hypotheek te betalen
  • Je wilt schuldenvrij zijn. Extra geld kan je dan helpen dat het sneller gebeurt
  • In een crisissituatie komen waardoor je actieve inkomen deels of geheel vervalt. (Corona)
  • Je wilt wat extra geld hebben om leuke dingen te doen (vakantie e.d.)

Een passief inkomen bouw je langzaam op en kun je zien als een tweede inkomen of een neveninkomen. Je zou van dat inkomen extra dingen kunnen doen of je spaart het op voor later. Je gaat er niet rijk van worden maar het kan je helpen in allerlei situaties beter ervoor te staan.

Twee manieren om een passief inkomen op te bouwen

Er zijn twee manieren waarmee je een passief inkomen kunt opbouwen. Je kunt een passief inkomen op bouwen door tijd te investeren en je kunt dit doen door geld te investeren. Wanneer je geld hebt is het gemakkelijk om te investeren ermee echter is het mogelijk om ook zonder investering een passief inkomen op te bouwen.

Een passief inkomen met beleggen en obligaties

Als je zou gaan sparen levert je dat maar 0,05 rente op per jaar. Je zou dan heel wat geld moeten hebben om te kunnen verdienen. Je kunt het geld dan beter in aandelen of obligaties steken. Dat kan op een veilige manier. Wil je een passief inkomen opbouwen met beleggen of obligaties heb je niet veel geld nodig.

Beleggen in aandelen – Investeer geld in een onderneming

Beleggen kun je al met een klein bedrag. Je gaat beleggen door geld te investeren. Je gaat op een langere termijn winst maken. Het passieve vermogen zal groeien zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Je investeert in een aandeel van een onderneming.

Als je een aandeel hebt is dat het bewijs van eigendom. Je hebt dan soms medezeggenschap over dat bedrijf. Bijvoorbeeld stemrecht of een aandeelhoudersvergadering. Maakt het bedrijf winst waar je de aandelen van hebt dan deel je als aandeelhouder erin. Dat gaat via dividend.

De waarde van de aandelen stijgt wanneer het goed gaat met de onderneming. Treedt er faillissement op bij het bedrijf dan raak je als aandeelhouder je geld kwijt. Als je kiest voor aandelen is het goed opletten voor welk bedrijf je gaat kiezen. Probeer een stabiel ondernemen uit te zoeken voor je gaat beleggen.

Beleggen met obligaties, hoe werkt dat?

Als je een obligatie hebt dan is dat een soort schuldbewijs dat verhandelbaar is. Die kunnen zijn van een onderneming of de overheid. Een obligatie ontstaat doordat er geld geleend wordt door ze omdat deze geld nodig hebben. Je kunt door middel van een obligatie het financieren. Zolang de lening loopt krijg jij als obligatiehouder een rente uitbetaald.

Het wordt ook wel een coupon genoemd. Is de looptijd van de lening ten einde dan wordt die afbetaald. Als de onderneming of de overheid failliet zou gaan tijdens de looptijd, dan heb je als obligatiehouder dezelfde rechten als alle schuldeisers, als het gaat over verdelingen van bezittingen. Heb je als belegger obligaties die achtergesteld zijn dan zal je de laatste zijn wanneer de bezittingen worden verdeeld. De rente kan hoger uitvallen.

Een passief inkomen met onroerend goed opbouwen

Als je veel geld hebt en je wilt een passief inkomen dan kun je investeren in onroerend goed. Je zou een extra pand kunnen komen die je dan gaat verhuren. Je kunt maandelijks een passief inkomen genereren. Er zitten wel een paar nadelen bij zoals het onderhoud etc. Wil je liever die verantwoordelijkheid niet dan kun je een vakantiehuis kopen.

Je kunt zelf er ook in en als je er geen gebruik van maakt kun je tussentijds verhuren aan iemand anders. Zo kun je toch een passief inkomen opbouwen. Staat het vakantiehuis op een mooie plek dan kun je er wel leuke inkomsten uithalen. Een passief inkomen met vastgoed is op dit moment populair.

Passief inkomen genereren met je eigen webshop

Word een onlineondernemer met je eigen webshop. Leuke producten verkopen die je goedkoop inkoopt en voor wat meer geld verkoopt. Je kunt op deze manier met je webshop je passief inkomen verdienen. Wil je echt succes hebben met je webshop kun je investeren nog in de marketing en een klantenservice. Je zou die kunnen uitbesteden.

Je hoeft geen voorraad in te slaan als je kiest voor leveranciers die de producten versturen naar de klanten van hen uit. Dat heet dropshipping. Je kunt de webshop dan beginnen met minder kosten omdat je geen voorraad hoeft te kopen. Je kunt met een webshop een leuk passief inkomen genereren.

Bouw een app om een passief inkomen op te bouwen

Als je een beetje technische kennis hebt is een app bouwen een leuke manier om een passief inkomen op te bouwen. Ben je fantasierijk en heb je een goed idee voor een app dan kun je deze zelf maken. De app kun je gratis aanbieden in Google Play Store of Apple App Store en dan geld vragen voor uitbreidingen. Je kunt de app ook direct te koop zetten op Google en de Apple store. Een goede app is veel geld waard.

Ben je benieuwd op welke punten jouw website beter kan?
Plan nu een gratis Check-up in!

Anderen bekeken ook

Sharing would be great!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vertel ons over je project!

Sign Up For the Newsletter
[]
1 Step 1
Previous
Next

By submitting this form I agree to the Terms and Conditions and Privacy Policy, including the transfer of data to the United States. By sharing your email, you also agree to receive occasional information related to services, events, and promotions from Kinsta. You’re free to unsubscribe at any time.