Leestijd: 6 Min.

Financieel onafhankelijk zijn, wat is dat en hoe bereik je dat?

Financiële onafhankelijkheid krijgen, kan op veel manieren. Wil je dat bereiken is het belangrijk om je uitgaven goed te volgen en in de hand te houden. Je hebt geld nodig om financieel onafhankelijk te worden. Financieel onafhankelijk ben je als je genoeg geld overhoudt om van te kunnen leven. Dan kun je bepalen wat je doet en misschien stoppen met werken, want je kunt leven van je geld.

Wat houdt financieel onafhankelijk worden in?

Iedereen zou het willen. Onafhankelijk worden en doen waar je zin in hebt. Dat kan alleen als je genoeg geld hebt om van te leven. Financieel onafhankelijk zijn betekent vrijheid in je doen en laten. Dat doel is niet voor iedereen weggelegd want het vereist inspanning voor een langere periode. Als je genoeg inkomen hebt om rond te komen de rest van je leven dan ben je financieel onafhankelijk.

Als je niet meer afhankelijk bent van een werkgever en je leven kunt inrichten zoals je zelf wilt. Dat betekent financieel onafhankelijk zijn. Je bent verzekerd van genoeg geld voor je levensonderhoud. Financieel onafhankelijk worden gaat niet snel. Het vereist planning, veel geduld en een goed doorzettingsvermogen.

Je bent niet in een paar jaar miljonair. Je kunt door te weten wat je uitgaven zijn en zuinig leven al sparen. Je kunt een passief inkomen opbouwen tussendoor om je meer onafhankelijk te maken. Er zijn genoeg mogelijkheden waardoor je meer en meer onafhankelijk kunt worden. Je hebt geduld nodig om het te bereiken. Onafhankelijk worden op een snelle manier is een echte valkuil voor velen.

De voordelen van financieel onafhankelijk zijn

Het leven biedt meer dan alleen rekeningen betalen en te werken. Vrijheid kan iemand gelukkig maken. Als je financieel onafhankelijk bent kun je genieten van de vrije tijd die je hebt. Je kunt leuke dingen gaan doen. Meer genieten van je gezin of familie. Je hoeft werk dat je eigenlijk niet leuk vindt niet meer te doen.

Als je financieel onafhankelijk bent dan kun je de dagen invullen zoals je zelf wilt. Je hebt geen baas, je werkt alleen omdat het leuk is. Je bent niet afhankelijk van je partner. Je kunt kopen wat je wilt als je er behoefte aan hebt. Je kunt ook zuinig leven. Als iemand die financieel onafhankelijk is kun je gewoon doen waar je plezier in hebt.

Financieel onafhankelijk, leef en werk op je eigen voorwaarden

Als je niet meer afhankelijk bent van een werkgever en genoeg geld hebt voor je levensonderhoud, dan kun je leven en werken op je eigen voorwaarden. Je kunt zelf je leven indelen. Met een passief inkomen zou je uitgaven kunnen dekken. Je kunt dit doen wanneer je wilt en bent niet afhankelijk van anderen.

Het salaris verdienen speelt niet meer een grote rol, dus kan je meer krijgen met dingen wat wel belangrijk zijn. Financiële onafhankelijkheid kan je een bron van rust geven in het leven. Je kunt blijven werken of je gaat een wereldreis maken. Je kunt stoppen met werken zonder angst te hebben dat het inkomen niet toereikend zal zijn. Het leven en werken op je eigen voorwaarden zorgt in ieder geval voor minder stress.

Hoe kun je financieel onafhankelijk worden?

Je kunt financieel onafhankelijk worden op verschillende manieren. Het is afhankelijk van je situatie en van een aantal factoren.

 • Wat heb je nodig om maandelijks rond te komen?
 • Wat heb je nodig om je dromen te verwezenlijken?
 • Wat kun je maandelijks overhouden?
 • Wat is het rendement op je besparingen?
 • Wat zou je nog kunnen doen? (Passief inkomen e.d.)

Er is soms creativiteit gevraagd wanneer het gaat om je financiële situatie. Als je financieel onafhankelijk wilt zijn, is het nodig om geld opzij te zetten. Hoe hoger het bedrag is dat je opzij kunt zetten, hoe meer onafhankelijk jij gaat worden. Als eerste kijk je naar de uitgaven. Je kunt beginnen door te sparen op veel dingen.

Heb je ieder jaar wel een auto nodig of is een bepaald abonnement echt wel nodig. Je kunt zelf de financiën inzien en bekijken waar je op kunt besparen zodat er geld overblijft. Het beste kun je het geld op een spaarrekening zetten. Omdat je bespaart op bepaalde dingen houd je al geld over. Echter kun je kijken of er mogelijkheden zijn om extra geld te verdienen.

Je kunt meer geld opzijzetten als je de mogelijkheden hebt. Dat kan ook als je werk hebt. Je zou een passief inkomen kunnen opbouwen.

Een passief inkomen opbouwen voor onafhankelijkheid

Een passief inkomen kan naast je werk. Je kunt op deze manier extra geld verdienen. Het brengt je naar het doel om onafhankelijk te worden. Een passief inkomen opbouwen kan op meerdere manieren. Je kunt beleggen, investeren in vastgoed, een webshop bouwen en zoveel meer. Voordelen van een passief inkomen zijn”

 • Een aanvulling op het salaris
 • Meer te besteden (om te beleggen of te sparen)
 • Tijdwinst (passief verdienen zonder veel moeite)
 • Je bent financieel onafhankelijk
 • Vrijheid (je bepaalt zelf wanneer je verdient)
 • En zoveel meer

Er zijn genoeg manieren waardoor je een passief inkomen kunt genereren. Soms moet je creatief zijn om het op te bouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je auto delen of het verkopen van foto’s. Dat kan al genoeg zijn om extra geld te verdienen ook wanneer je nog werkt. Beleggen is ook een optie voor een passief inkomen.

Een kamer verhuren in je huis is een bron van inkomsten om extra geld opzij te zetten. Je kunt op een eenvoudige manier onafhankelijk worden zonder veel te investeren. Je kunt als je al geld bezit genoeg bijvoorbeeld investeren in vastgoed. Je koopt een huis en verhuurt het bijvoorbeeld.

Zoals je ziet er zijn de mogelijkheden om met een passief inkomen de financiële onafhankelijkheid te krijgen. Het vergt soms tijd of wat geld om dat te verwezenlijken. Het doel kun je behalen als je weet hoe je beter omgaat met je financiën en kunt sparen en met een passief inkomen.

Een passief inkomen, laat het geld voor je werken

Als je een passief inkomen erbij wilt hebben dan laat je het geld voor je werken. In sommige gevallen moet je geld investeren aan het begin en soms vergt het alleen wat tijd van je. Het levert in ieder geval extra geld op voor je. Je kunt met een passief inkomen je financiën verbeteren op langere duur.

Je hoeft aan het begin alleen iets tijd, wat geld of moeite in te steken. Op langere termijn kun je er zelfs van leven als je het goed doet. Er zijn mensen die zo goed verdienen dat ze hun baan ervoor opzeggen. Het is mogelijk als je de tijd ervoor neemt.

Je wordt met een passief inkomen je eigen baas. Je droom om financieel onafhankelijk te worden komt steeds dichterbij. Een passief inkomen zal zeker helpen om je droom te laten uitkomen als je het geduld ervoor hebt.

Extra geld verdienen met beleggen

Een goede manier om grote bedragen op te bouwen voor je financiële onafhankelijkheid is beleggen. Als je gaat beleggen kun je starten met een klein bedrag. Vanaf je start met beleggen ga je rendement behalen op het vermogen waardoor het gaat groeien. Begin met een klein bedrag en wacht tot je een groter bedrag hebt opgebouwd.

Het pad naar je onafhankelijkheid begint wanneer je de eerste keer inlegt. Periodiek leg je extra een bedrag in. Het vermogen groeit hier sneller door. Beleggen kun je in aandelen en in obligaties. In aandelen wordt steeds vaker belegd. Je koopt een stukje van een bedrijf. Je profiteert van de winst dat het bedrijf maakt. Het risico hiervan is dat je ook met het verlies meedeelt.

Het rendement is hoger omdat het risico ook groter is als bij obligaties. Als je het vermogen gespreid belegd kun je het risico verlagen. Je kunt beter in meerdere bedrijven beleggen als in een bedrijf. Stel je belegd in een bedrijf en die gaat failliet dan raak je al je geld kwijt. Je voorkomt dat je alle geld verliest door te kiezen voor meerdere bedrijven in verschillende sectoren.

Stappen om financieel onafhankelijk te worden

Om financieel onafhankelijk te worden moet je voorkomen dat je schulden krijgt. Het is belangrijk dat je een goed inzicht hebt op je persoonlijke financiën. Probeer te leven beneden je stand, geef minder uit dan er binnenkomt. Je bereikt hier al meer financiële onafhankelijkheid door. Probeer geld aan de kant te zetten door te sparen.

Dat kun je doen door spullen te kopen als het niet echt nodig is. Kijk of je jouw salaris kunt aanvullen met een passief inkomen. Het kost weinig tijd en kan je helpen naar nog meer vrijheid. De stappen kunnen je verder helpen op weg naar het financieel onafhankelijk worden waardoor je meer tijd hebt voor andere leuke dingen in het leven.

Genieten van je gezin. Lekker op vakantie gaan wanneer je wilt en op den duur niet meer werken voor een werkgever. Dat is vrijheid. Je leven zelf bepalen, dat is voor iedereen de droom.

 

Ben je benieuwd op welke punten jouw website beter kan?
Plan nu een gratis Check-up in!

Anderen bekeken ook

Sharing would be great!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vertel ons over je project!

Fotografie
Name
Name
Eerste
Last
Sign Up For the Newsletter
[]
1 Step 1
Previous
Next

By submitting this form I agree to the Terms and Conditions and Privacy Policy, including the transfer of data to the United States. By sharing your email, you also agree to receive occasional information related to services, events, and promotions from Kinsta. You’re free to unsubscribe at any time.