Leestijd: 6 Min.

De voordelen van affiliate marketing

Wanneer je wil adverteren op iemand anders zijn of haar website die populair is, of je wil extra geld gaan verdienen met je website, dan is het handig om daar affiliate marketing voor in te zetten. Beide opties zijn daarmee mogelijk. Nu vraag je je misschien wel af wat affiliate marketing nu precies is en wat het voordeel ervan zou zijn als je dat zou gaan gebruiken voor jouw website. Lees verder in deze blog als je alles te weten wil komen over affiliate marketing en de voordelen die je daaruit kan halen voor jouw website en bedrijf.

Wat is affiliate marketing dan eigenlijk?

Affiliate marketing is niets meer of minder dan een manier om online marketing te voeren. Een affiliate is iemand die, in ruil voor een bepaald vooraf afgesproken commissie, online actief bezig is met het promoten en adverteren van producten en diensten van adverteerders. Dit gebeurt vaak via een blog op een bepaalde webpagina. Maar ook via social media of nieuwsbrieven kan affiliate marketing plaats vinden.

Hoe gaat affiliate marketing dan precies in zijn werk?

Affiliate marketing heeft veel weg van content of influencer marketing. Het verschil zit hem erin dat bij affiliate marketing er een vaste vergoeding aan vast zit. Dit is vaak een percentage of een vast bedrag dat je ontvangt nadat er een aankoop gedaan is via jouw link. Op het moment dat de link gebruikt wordt voor een aankoop zal jij als affiliate een commissie over de aankoop ontvangen.

Als je een affiliate aan het werk zet hoef je hem niet te betalen voor het plaatsen van een bericht. Ook het doorsturen van een nieuwsbrief of advertentie zal je nog niets kosten. Die handelingen zijn nog voor de kosten van de affiliate. Een affiliate hoef je pas te betalen als er mensen via de link die hij of zij geplaatst heeft doorgelinkt worden naar een website en daar een aankoop gaan doen.

De kosten die je kwijt bent aan affiliate marketing hangen dus helemaal af van de resultaten. Je betaalt pas als de advertentie van de affiliate ook daadwerkelijk iets op gaat leveren. Wanneer je een influencer in zou schakelen dan zou dat weer anders zijn.

Door deze vrijheid kan een affiliate ook helemaal zelf bepalen welke producten hij of zij gaat promoten en wat hij of zij daarvoor over heeft om die te gaan promoten. Zo zou een affiliate blogs kunnen gaan schrijven over jouw producten of diensten wanneer deze in zijn of haar doelgroep zou kunnen passen. Ook kunnen deze producten worden benoemd in een nieuwsbrief of de affiliate zou ergens op zijn of haar eigen website een banner kunnen plaatsen.

De affiliate bepaald dan ook zelf voor een groot deel welk bereik de promotie moet gaan krijgen. Je zult dan ook niet van tevoren weten hoeveel kosten je maandelijks kwijt zal zijn aan affiliate marketing. Wat je wel kan zeggen is dat het extra omzet is waar de commissie dan ook uit gehaald kan worden.

Netwerken voor affiliate marketing

Wanneer je op zoek bent naar een affiliate marketeer dan zou je je aan kunnen sluiten bij een affiliate netwerk. Hiervoor zijn verschillende netwerken te vinden. Bij zo een netwerk zitten vaak al duizenden affiliates aangesloten welke meteen voor jou aan de slag zouden kunnen gaan. In dit netwerk kom je gevorderde en beginnende affiliates tegen.

Mocht je geen gebruik willen maken van zo een netwerk is het niet heel ingewikkeld om zelf een affiliate programma voor je bedrijf op te zetten. Hiervoor hoef je alleen een softwareprogramma aan jouw website toe te voegen. Met deze software ben je in staat om unieke links aan te maken voor de affiliates die voor jou zullen gaan werken.

Het opzetten van een eigen affiliate programma kost wel tijd. In het begin zal je er dan ook niet te veel van moeten verwachten. Het is intensief om zo een campagne op te zetten en genoeg aandacht te geven om er ook rendement uit te kunnen halen. Wanneer je gebruik maakt van een netwerk is de kans wel kleiner dat de affiliates jouw producten op gaan pakken omdat de keuze veel groter is.

Waar is affiliate marketing goed voor?

Eigenlijk zou je affiliate marketing kunnen zien als een manier van mond op mondreclame. Wanneer veel affiliates jouw producten gaan promoten in hun blogs, op social media of in nieuwsbrieven kan dat eenzelfde effect hebben als mond op mondreclame. Wanneer de vergoedingen duidelijk zijn en jullie zijn er beide tevreden mee dan is affiliate marketing een prima oplossing om je producten onder de aandacht te brengen.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Nu je weet wat affiliate marketing precies is en wat je kan verwachten van een affiliate weet je ook welke voordelen dit voor jou kan hebben. De voordelen van affiliate marketing zijn:

 • Je hoeft alleen te betalen als er een resultaat behaald is
 • Als je een netwerk gebruikt worden de websites waarop geadverteerd wordt al aangeboden, je hoeft daar niet zelf naar op zoek
 • Doordat er veel publishers aangesloten zitten bij zo een netwerk is het bereik van de geplaatste advertentie ook veel groter
 • Affiliate markering zorgt voor een grotere naamsbekendheid en merkbekendheid
 • Het is een vrij snelle manier om je klantenkring uit te breiden
 • Het is een manier om meer te verkopen zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen
 • Vanuit een samenwerking met een netwerk kan je ook ondersteuning en advies krijgen als je ergens een vraag over hebt

Zitten er ook nadelen aan affiliate marketing?

Naast alle voordelen kunnen we helaas niet zeggen dat er geen nadelen aan affiliate marketing vastzitten. Een aantal van deze nadelen zijn:

 • Als je gebruik maakt van een netwerk moet je het netwerk om een commissie betalen voor iedere transactie
 • Soms kan je te maken krijgen met startkosten of er wordt een maandelijkse bijdrage gevraagd om van het netwerk gebruik te kunnen maken
 • Wanneer je besluit zelf een programma op te zetten zonder netwerk, moet je zelf voor de benodigde software zorgen die de bezoekers en transacties registreert voor je affiliates
 • Je hebt niet volledig invloed over wat de affiliates allemaal plaatsen. Naast het materiaal dat jij aanlevert kunnen zij zelf advertenties, blogs en nieuwsbrieven maken
 • Wanneer je overschakelt naar nieuw promotiemateriaal loop je kans dat het oude materiaal nog op interne zal blijven staan

Om te kunnen bepalen of affiliate marketing iets is dat bij jou of jouw product past, zou je deze voordelen en nadelen allemaal tegen elkaar af moeten wegen. Alleen op die manier kan je voor jezelf bekijken of dit iets is dat bij jouw bedrijf past. Hierbij moet je er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat producten die goedkoop zijn en weinig marge hebben niet geschikt zijn om in te zetten bij affiliate marketing.

Waar moet je op letten bij affiliate marketing?

Het zal nooit zo zijn dat iemand heel toevallig de link op een website zal openen. Het is daarom belangrijk dat het product dat gepromoot wordt wel bij d website past waar het op geplaatst wordt. Je zou hiervoor speciaal een pagina voor kunnen maken. Hierop kan je dan de informatie neerzetten over het product dat je graag zou willen verkopen. Zo een website zou je in de vorm van een review of vergelijkingspagina kunnen doen.

Het is ook heel goed mogelijk dat je zelf alle informatie aan levert, inclusief de webpagina’s waarop de artikelen geplaatst kunnen worden. Let er wel op dat je de informatie niet letterlijk overneemt, maar dat de advertentie of het bericht die geplaatst wordt uniek geschreven is, anders kan je beschuldigd worden van plagiaat.

In sommige gevallen is het beter het product eerst te testen. Op die manier weet je helemaal zeker dat het klopt wat je over dit product schrijft. Je schrijft dan uit eigen ervaring en dat maakt vaak jouw artikel veel interessanter om te lezen voor de bezoekers van je pagina.

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij affiliate marketing?

Wanneer je begint in de wereld van affiliate marketing wordt er nogal eens gedacht dat iedere website geschikt is om te gebruiken voor affiliate marketing. Een website met alleen maar teksten geschreven door de adverteerders zullen eigenlijk nooit succesvol zijn.

Ook een website met alleen maar of te veel banners heeft maar weinig succes. De hoeveelheid van de verschillende advertenties zal eerder mensen afschrikken dan aantrekken. Je moet niet te makkelijk denken over affiliate marketing, want alleen als alles klopt, zal het succesvol zijn.

Wanneer je op je website gebruik wil gaan maken van advertenties moet je er wel voor zorgen dat de advertenties een onderdeel van je webpagina lijken. Zet er dan ook alleen advertenties neer die bij de inhoud van je website passen en bij de doelgroep die je zou willen bereiken. Plaats die advertenties alleen op plaatsen waar ze het minst storend aanwezig zullen zijn.

Ben je benieuwd op welke punten jouw website beter kan?
Plan nu een gratis Check-up in!

Anderen bekeken ook

Sharing would be great!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vertel ons over je project!

Sign Up For the Newsletter
[]
1 Step 1
Previous
Next

By submitting this form I agree to the Terms and Conditions and Privacy Policy, including the transfer of data to the United States. By sharing your email, you also agree to receive occasional information related to services, events, and promotions from Kinsta. You’re free to unsubscribe at any time.