Als je ondernemer bent is het van groot belang dat je voor je potentiële klanten vindbaar bent dat je opvalt tussen het aanbod van alle andere aanbieders op de markt. Daarom is het ook belangrijk om als ondernemer na te denken over manieren hoe je je eigen bedrijf onder de aandacht kan brengen zonder dat je daar dagelijks zelf heel veel tijd aan kwijt bent. Daarom is het als ondernemer belangrijk om een marketingstrategie te bepalen met de daarbij behorende marketingdoelen.
Er zijn verschillende manieren om daar mee aan de slag te gaan. Een van die manieren is door gebruik te maken van SEO. Maar wat is SEO dan precies? En hoe zou je daar als ondernemer het best gebruik van kunnen maken en wat zou het je allemaal op kunnen leveren? In deze blog lees je alles over het starten met SEO.
Inhoudsopgave
Wat is SEO dan precies?
SEO is een afkorting die staat voor Search Engine Optimization. Dit is letterlijk vertaald Zoekmachine optimalisatie. Als je het hebt over zoekmachineoptimalisatie wil dat zeggen dat je met behulp van de zoekmachines op het internet makkelijker gevonden kan worden door je potentiële klanten. Door het inzetten van SEO kan je de bekendheid en de populariteit van je bedrijf vergroten.
Door het inzetten van SEO trek je meer bezoekers naar je website toe. Iedere bezoeker is dan een potentiële klant. Bij het bezoeken van je website kunnen ze zich dan abonneren op je nieuwsbrief, of ze nemen een product of dienst af. Natuurlijk heb je dan het doel om iedere potentiële klant een klant te laten worden.
Hoe werkt dat dan precies?
De zoekmachines op internet geven op basis van een flink aantal zoekwoorden een volgorde aan de websites die in de zoekresultaten als eerst naar voren zullen komen. Hoe meer relevant de zoekwoorden zijn voor jouw bedrijf of website, hoe hoger je zult komen in de zoekmachines. Het aantal zoekwoorden is niet wat het meest belangrijk is wanneer je makkelijker gevonden wil worden op het internet.
Met SEO is het belangrijk dat de zoekwoorden gerelateerd zijn aan het product of dienst dat je levert, maar ook te linken zijn aan jouw bedrijf. Bijvoorbeeld de plaats waar je bedrijf gevestigd is in combinatie met het product of dienst dat je levert.
Hoe kom je boven aan te staan in Google?
Er is geen makkelijk antwoord te geven op de vraag hoe je bovenaan kan komen te staan in de zoekresultaten van Google. Google bepaalt dit aan de hand van verschillende factoren. Deze factoren bepalen eigenlijk welke positie een website zal krijgen in de zoekresultaten. De belangrijkste factoren hierin zijn:
- Relevantie
- Gebruiksvriendelijkheid
- Kwaliteit
Als een potentiële klant op jouw website terecht komt en geen relevante informatie kan vinden dan is de kans heel groot dat de klant verder gaat zoeken. Maar wanneer de klant juist wel alle relevante informatie vindt en meer, dan is de kans juist groot dat de potentiële klant een klant gaat worden. Relevantie is dan ook echt de sleutel van de informatie die je geeft op je website.
Naast de relevantie is de gebruiksvriendelijkheid een onmisbaar onderdeel van de uitkomst van de zoekresultaten. Wanneer je website gebruiksvriendelijk is zullen potentiële klanten of klanten vaak langer blijven hangen en vaker terug keren naar je website. Dit kan nog makkelijker gemaakt worden door hoog in de zoekmachines komen te staan met je website.
Hoe een gebruiksvriendelijke website er dan uit moet zien is makkelijker gezegd an gedaan. Maar je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan teksten die goed en makkelijk leesbaar zijn. Een makkelijk leesbare tekst zal je klant langer vasthouden. Daarnaast zouden de foto’s of afbeeldingen die je gebruikt relevant en scherp moeten zijn.
Een scherpe afbeelding blijft vaak beter hangen dan een wazige afbeelding. Dan zou je ook nog kunnen navigeren naar andere delen van je website, op die manier kunnen klanten makkelijk nog meer relevante informatie vinden. Zorg ervoor dat dit ook op mobiele apparaten allemaal goed werkt.
Hoe wordt SEO opgebouwd?
SEO kan je opbouwen in vier fases. Meer over deze fases lees je hieronder:
Fase 1: Een zoekwoordanalyse
De eerste stap die je zou moeten nemen is het maken van een zoekwoordanalyse. In deze eerste stap ga je bepalen welke zoekwoorden voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Dit zijn dan de woorden die door de potentiële klanten gebruikt kunnen worden om naar jouw product of dienst geleid te worden. Dit zijn woorden die een hoge conversiewaarde hebben.
Hierbij kan je jezelf de vraag stellen naar welke woorden of omschrijvingen gezocht zou kunnen worden om bij jouw product of dienst uit te komen. Op deze vraag moet je dan het antwoord bedenken door middel van welke woorden je makkelijker gevonden kan worden op het internet wanneer ze deze in zullen typen in de zoekmachines.
Als een klant dan een van deze zoekwoorden in de zoekmachine zet, dan is de kans sterk aanwezig dat de klant dan jouw website te zien krijgt in de hoogste zoekresultaten. Dit kan alleen maar als de SEO opgebouwd wordt uit woorden die relevant zijn voor jou en jouw bedrijf. Met behulp van de zoekwoordplanner van Google zou je dan ook al een heel eind kunnen komen.
Fase 2: Het optimaliseren van de techniek
Na het bedenken en verzamelen van de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf of website moet er naar het technische verhaal gekeken gaan worden. Hiervoor is het verstandig een professional in te schakelen die weet welke technische richtlijnen belangrijk zijn en waar jouw website dan aan zou moeten voldoen.
Als we het dan hebben over de technieken dan zou je kunnen denken aan de tijd dat je webpagina moet laden of hoe makkelijk de website ook via een mobiele website te bekijken is. Een pagina die traag laadt, zal geen bezoekers naar je toe trekken. Sterker nog, dan klikken ze je webpagina al heel snel weer weg.
De professional zal ook gaan kijken naar de HTML van je webpagina. Hij of zij zou je dan ook kunnen helpen de HTML aan te passen naar de allerlaatste technieken, waardoor de HTML ook aan de allerlaatste eisen en ontwikkelingen voldoet.
Fase 3: De invulling van je website maken en optimaliseren
De invulling van je website is een van de meest belangrijke en essentiële onderdelen van SEO. Je zou de website kunnen vullen met blogs en video’s van je producten of diensten. Om dit te kunnen doen moet je je natuurlijk wel eerst goed verdiepen in je doelgroep.
De teksten die je hiervoor gaat schrijven zullen dan ook het antwoord moeten zijn op je eigen zoekvraag. Dit is de vraag die je je in fase 1 van de SEO al gesteld hebt. De teksten die je daarvoor gebruikt moeten dan wel een uniek karakter hebben. Bouw je teksten zo op dat de zoekwoorden die je hebt vastgesteld erin voor zullen komen. Ook synoniemen van deze zoekwoorden zou je daarbij kunnen gebruiken.
Deze zoekwoorden moet je dan verwerken in de titel, in de headers en in de teksten. Op die manier leest Google jouw website. Woorden die vaak voorkomen op je website worden dan gebruikt in de zoekmachines. Hoe vaker ze gebruikt worden, hoe hoger je dan in de zoekmachines terecht zal komen. Let er wel op dat het subtiel blijft, want een overdaad aan zoekwoorden heeft een averechts effect binnen de zoekmachines.
Om alles nog verder te optimaliseren zou je op je website door kunnen linken naar andere pagina’s, zo kan een klant makkelijk van het ene onderwerp naar het andere onderwerp komen en zal de klant in korte tijd van veel relevante informatie voorzien worden. De kans neemt daardoor toe dat de klant een product of dienst bij jou af zal gaan nemen.
Fase 4: Linkbuilding
Linkbuilding is de laatste fase van het SEO-traject. Linkbuilding heeft een positief effect op de zoekresultaten. Dit kan je bereiken om andere websites naar jouw website te laten linken. De vermeldingen die je daarmee krijgt naar je website worden door Google meegenomen in de beoordeling voor de relevantie. Eigenlijk zou je de vermeldingen die doorlinken naar jouw website moeten zien als een aanbeveling voor jouw product of dienst. Hoe meer van deze aanbevelingen er zijn, hoe beter het is voor je relevantie.
Er wordt niet alleen naar aanbevelingen gekeken door de zoekmachines. Ook de context is hierbij een belangrijk gegeven. Wat is het onderwerp van de pagina waarvandaan je wordt doorgelinkt naar jouw webpagina bijvoorbeeld. En waar gaat de tekst over waar de link naar jouw bedrijf toe wordt gebruikt. Neem bijvoorbeeld een bedrijf waar jij je producten van afneemt. Deze zou kunnen verwijzen naar jouw pagina als zijnde partner, deze informatie is dan relevant.
SEO draait vooral op eerlijkheid en op relevante informatie. De zoekmachines worden steeds meer gericht geoptimaliseerd op de inhoud van je website, Relevantie wordt daardoor dus steeds belangrijker. Hoe relevanter de informatie hoe beter de zoekresultaten zullen zijn. Niemand heeft er iets aan als er iets naar voren komt dat niet relevant is aan dat wat je zoekt.